Онлайн-конференція німецьких та українських дослідників-германістів

6 і 13 травня 2022 року викладачі і аспіранти кафедри германського, загального і порівняльного мовознавства взяли участь в “Онлайн-конференції німецьких та українських дослідників-германістів”, організованій Лейбніцьким Інститут німецької мови й Асоціацією германістів України. Організаторами конференції виступили проф. д-р Карін Біркнер (Байройт), д-р Аннелен Бруннер (Маннгайм), проф. д-р Стефан Енгельберг (Маннгайм), проф. д-р Алла Паславська (Львів).

У конференції взяли участь більше, ніж 120 дослідників і викладачів німецької мови з Німеччини і України. Відкрив конференцію Президент Німецької академічної служби обміну ДААД д-р Джойбрато Мукерджі з доповіддю про війну в Україні та її наслідки для науки. Голова спілки германістів України проф. д-р Алла Паславська (Лвівський національний університет) детально зупинилася у своїй доповіді на ситуації з вивчення німецької мови в Україні.

Більшість відомих германістів Німеччини і України доповідали про результати співпраці їхніх інститутів і кафедр, зокрема, проф. д-р Марія Іваницька (Київ), проф. д-р Олена Материнська (Київ) і проф. д-р Б’єрн Ротштейн (Бохум) розповіли про втілення партнерської угоди між університетом м. Бохум і Київським національним університетом, проф. д-р Лілія Безугла (Харків) описала співпрацю з університетом Ерланген-Нюрнберга, д-р Наталія Петращук (Львів) і проф. д-р Стефан Шіргольц (Ерланген-Нюрнберг) доповіли про десятирічну співпрацю між своїми університетами. Чернівецькі учасники разом з доцентом Аугсбурзького університету доктором Себастіаном Францом доповіли про стан і перспективи співпраці між Інститутом германістики університету Аугсбург і факультетом іноземних мов ЧНУ.

Значна увага була приділена дослідницьким організаціям Німеччини і можливостям співпраці у рамках проєктів з Інститутом німецької мови імені Лейбніца у м. Маннгаймі (проф. д-р Хеннінг Лобін), з Інститутом Імені Гердера у м. Лейпціг (проф. д-р Крістіан Фандрих), з Німецькою академічною службою обміну ДААД (д-р Стефан Бухгольц), з Гете-Інститутом (д-р Катаріна Бак)

Конференція слугувала поглибленню контактів німецьких та українських дослідників з метою налагодження тривалої співпраці між установами, кафедрами та дослідниками Німеччини і України, а також підтримки розвитку германістики і викладання німецької мови в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *