Літературний міжнародний воркшоп у Румунії

З 19 по 23 травня студенти кафедри германського, загального і порівняльного мовознавства Курилішин Вікторія (2 курс), Бернацька Анастасія, Бойко Надія, Пласкунова Світлана (4 курс) та Голбан Марія (5 курс) взяли участь в інтернаціональному воркшопі „Herta Müller und Paul Celan“.
19 травня студентки разом з професором Петром Васильовичем Рихло, працівниками міжнародного відділу Оксаною Михайлівною Матійчук та Сергієм Михайловичем Луканюком прибули у Сучаву та познайомилися з німецькими та румунськими студентами за вечерею.
20 травня організаторка воркшопу з румунського університету доцентка Ралука Діміян та екскурсоводка міста Сучави провели екскурсію для іноземних студентів. Ми подивилися на різні памʼятки цього міста. Після екскурсії почалися серії лекцій, семінарів та дискусій. Професор нашого університету Петро Васильович Рихло відкривав воркшоп з темою „Paul Celan und die rumänische Literatur“, потім нам пощастило послухати лекції: професорки Ралуки Радулеску на тему «Sprachlandschaften als nature Motte bei Paul Celan“, професора Овідія Морар «Paul Celan und der Surrealismus“, професорки Бетіни Баннаш «Herta Müllers Lagerroman „Atemschaukel“ im Kontext der Shoahliteratur“, аспірантки Аліни Уйенюк «Zu Herta Müllers autoreflexivem Schreiben im Essay und im Roman“, доцента з Польщі Косміна Драґосте «Verkehren in einer verkehrten Welt. Verkehrsmittel und ihre Bedeutungen im Werk Herta Müllers, Ралуки Діміян „Ansätze zu Herta Müllers Celan-Rezeption. Після кожної лекції відбувались дискусії між студентами та викладачами, а після цього – семінари, які підготували німецькі студенти. Всіх студентів поділили на інтернаціональні групи (це дозволяло почути думки представників різних країн та об’єднати їх в одне ціле), де виконували певне завдання.
21 травня студенти та викладачі поїхали у Дорну Вальтру (Румунські Карпати), а по дорозі ще заїхали у Воронець, щоб помилуватися монастирем, який включено до спадщини ЮНЕСКО.
22 травня ми продовжили наш воркшоп у Дорні Вальтрі і завершили його створенням колажів за Гертою Мюллер. Це був надзвичайно цікавий досвід, адже ми вирізали слова з газет та журналів і повинні були скласти якесь послання чи вірш іншим.
23 травня зранку німецькі студенти поїхали в аеропорт, щоб полетіти в Ауґзбурґ, а українські – додому, в Україну.
Це були надзвичайно чудові, корисні та інформативні 5 днів, які назавжди залишаться у наших серцях. Варто згадати, що 20 травня ввечері працівники міжнародного відділу нашого університету Матійчук Оксана Михайлівна та Луканюк Сергій Михайлович провели розмову на тему „Zur humanitären Tätigkeit in der Ukraine“. Німецькі і румунські студенти задавали багато питань, а вкінці українські студенти подарували їм маленькі подаруночки на згадку про Україну. Плакали всі: від студентів до професорів, Німецькі та румунські студенти сказали, що ми – надзвичайно сильна нація і навіть коли у нас така важка ситуація в країні, ми все одно думаємо про інших. Сподіваємось на найшвидшу нашу перемогу, а після неї на серію інтернаціональних воркшопів вже у нашому університеті. Н.Бойко (421 група)

2 Comments:

  1. Марія Голбан

    Це була незабутня подорож, де ми мали змогу познайомитись з іноземними студентами та попрактикувати свої навички в говорінні. Хочеться щиро подякувати організаторам цієї поїздки та працівникам міжнародного відділу за таку чудову можливість, брати участь у такому цікавому проекті🩷

  2. Світлана Пласкунова

    Дуже вдячна за можливість взяти участь в даному проєкті та ближче познайомитись з такими видатними авторами як Герта Мюллер та Паул Целан, а також їхніми відомими творами. Це були дуже насичені, цікаві та продуктивні 5 днів, які подарували змогу поринути у світ літератури, поспілкуватись зі студентами з Румунії та Німеччини, отримати нові знання та незабутній досвід!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *