ВИСТАВКА «ЗЛАМ НА СХОДІ. ЖИТТЯ ЗМІНЮЄТЬСЯ»

Студенти 4-курсу кафедри германського, загального і порівняльного мовознавства відвідали виставку “Злам на Сході. Життя змінюється”, яка експонувалася у приміщенні 5 корпусу ЧНУ українською та німецькою мовами з 21 жовтня до 9 листопада 2020 року. Виставку створену науковим директором берлінського музею НДР Штефаном Воллє для Федерального фонду з досліджень диктатури СЄПН (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur) та Уповноваженого Федерального уряду у справах нових федеральних земель.

Виставка присвячена питанням, котрі виникли перед об’єднаним у 1990 році в одну країну німецьким суспільством: Ось вона, єдність. Але що тепер? Що об’єднує нас, що розділяє? Як зростуться життєві світи Сходу та Заходу?

20 плакатів через зображення та тексти, а також відео, які можна зчитати за допомогою QR-кодів, розповідають про очікування та сподівання, які східні німці пов’язували з об’єднанням Німеччини. Виставка нагадує про німецьку солідарність та взаємодопомогу, розповідає про зміни та прориви, а також про минулий час диктатури в НДР. Вона демонструє той відчай, що з’явився після економічного краху та росту безробіття, показує відчуття втраченості та страху, що були характерними для Східноі Німеччини у 90-х роках. Інші теми виставки — процеси реставрації та знесення забудови радянської доби у східнонімецьких містах, становище жінок та сімей, молодіжна культура (техно, панк, правий радикалізм), ворожнеча, що переходить у політичне насильство, пошук ідентичності, співпраця зі східними сусідами, відновлення Східної Німеччини, успіхи цього процесу, нові лінії розколу в суспільстві, що з’явилися останніми роками.

За можливість показати виставку у Чернівцях щиро дякуємо Німецько-українському форуму (Deutsch-Ukrainisches Forum e.V.), Житомирському державному університету імені Івана Франка, панам Миколі Ліпісівіцькому (Mykola Lipisivitsky) та Йоргу Дрешеру (Joerg Drescher). Особлива подяка Центру німецькомовних студій при ЧНУ „Gedankendach“ в особі пані Оксани Матійчук за надану інформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *