Меридіан серця Пауля Целана

23 листопада студенти Чернівецького національного університету мали змогу відвідати міжнародний інтердисциплінарний онлайн-колоквіум «Пауль Целан: 100».  Звісно, COVID-19 вніс корективи у форму заходу, але це не завадило його ефективному проведенню, а, навпаки, дало змогу ще більшій кількості заціплених бути присутніми на заході.

Загалом  мої враження після колоквіуму дуже позитивні. Від початку і до кінця відчувалася відповідна підготовка його організаторів, адже тема є складною, але від того не менш цікавою. Захід охопив 5 блоків: «Вітальне слово», «Наука», «Книги», «Мистецькі діалоги з Целаном»  та  «Школа». Я була присутня на всіх блоках і залишилась приємно здивована тим, що за такий короткий проміжок часу слухачі познайомились з такою кількістю інформації про Пауля Целана. 

Найбільше мене вразив виступ д.філол.н., проф. Петра Рихла “Чорна, як рана пам’яті….” Чернівці і Буковина у житті та творчості Пауля Целана, де проф. Петро Рихло натхненно навів інформацію, яку не знайдеш просто так на просторах інтернету, а також закцентував увагу на значущій ролі Буковини та Чернівців у житті Пауля Целана. Захоплючим був для мене також виступ Анастасії Піцули, яка презентувала артбук «Мовні грати», де показала свою зацікавленість творчістю Пауля Целана, але вже в сучасній модернізованій перспективі. На мою думку, такі роботи молодих поціновувачів творчості автора є новим подихом на шляху до  популяризації  доробку Пауля Целана і дають змогу сучасній молоді відкрити для себе автора з іншої сторони. Надзвичайно сподобалась мені літературно- мистецька композиція «Меридіан серця Пауля Целана», яку презентувала вчителька Тамара Марченко. Популяризувати цю тему  в школі є нелегким завданням, адже це вимагає часу та клопіткої підготовки як з боку вчителя, так і учнів, але я вважаю, що Тамарі Марченко це вдалося, адже захід був надзвичайно цікавим, різностороннім. Найбільше мені сподобалось в ньому те, що я побачила зацікавленість  учнів темою.

Підсумовуючи, я хотіла б сказати, що залишилась під приємними враження­ми від колоквіуму «Пауль Целан: 100». Такі заходи дають змогу студенту розширювати свій кругозір, а також є важливими, адже популяризують питання літературної спадщини нашої Буковини.

Аліна Білокопита (421 групa)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *