До 100-річчя з Дня народження Пауля Целана

23 листопада на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся Міжнародний інтердисциплінарний онлайн-колоквіум „Пауль Целан: 100” з нагоди 100-річчя з дня народження Пауля Целана, до якого доєднались поціновувачі творчості автора з різних куточків України та з-за кордону, зокрема і студенти кафедри германського, загального і порівняльного мовознавства.

Програма заходу була поділена на змістовні блоки: творчість Пауля Целана та переклад лірики автора, мистецькі інтерпретації та досвід викладання Пауля Целана в школі, що дало можливість подивитись на діяльність та культурний внесок автора під різними кутами. Зокрема, під час презентації ювілейних видань проф. Петра Рихла була можливість почути переклади творчості П. Целана не лише з погляду поціновувача творчості автора, але й з погляду перекладача, застосування оригінальних та цікавих рішень під час перекладу та інтерпретації поезії. Цікаво було дізнатись більше про життя самого автора, значення Буковини у його житті та актуальність творчості Пауля Целана у 21-му столітті.

Особливо вразила віртуальна виставка Гельґи фон Льовеніх “Полічи мигдаль”. Це чудова можливість для тих, хто не має змоги відвідати виставку в реальному часі, оскільки композиції та звуковий супровід передають настрій лірики Целана і допомагають інтерпретувати творчість автора. Особисто для мене ця подія ще більше відкрила творчість П. Целана, адже, як влучно було зауважено під час заходу, кожен зможе знайти тут щось важливе та цінне для себе.

Тетяна Филипчук (451 група)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *