Зустріч з питань академічної доброчесності

Питання академічної доброчесності з кожним днем набуває все більшого значення. Заходи боротьби з плагіатом передбачають недопущення присвоєння наукових або творчих результатів, отриманих іншими особами, а також відтворення опублікованих текстів інших авторів без зазначення авторства.

18 квітня 2022 р. відбулася чергова зустріч із доцентом Мельник Юлією Йосипівною, яка відповідає за академічну доброчесність на кафедрі германського загального і порівняльного мовознавства. Зустріч стосувалася академічної доброчесності студентів нашого університету щодо написання творів, курсових та наукових робіт.

Юлія Йосипівна провела опитування серед присутніх, що вони розуміють під цим поняттям. Як виявилося, для більшості студентів академічна доброчесність – це принцип рівності, чесності та справедливості. Студентам було запропоновано переглянути відео, де докладно роз’яснено види академічної доброчесності, її переваги, а також наслідки у разі її недотримання.

Згадали також про засоби виявлення плагіату, що використовуються при перевірці робіт студентів у нашому університеті. Одним з таких є онлайн-сервіс пошуку плагіату UniChek. У програмі є блог, що буде корисним для студентів. Unichek також інтегрований до освітньої платформи Moodle ЧНУ.

Студенти мали змогу задати питання, які їх цікавили. А саме:

Який відсоток плагіату є допустимий?

Що буде зі студентом, у роботі якого помічений високий відсоток плагіату?

Яка максимальна кількість посилань допустима при написанні курсової роботи?

Чи вважається оригінал художнього тексту та його переклад плагіатом у роботах з німецько-українського перекладу?

Чи вважається ілюстративний матеріал плагіатом?

Щиро дякуємо за цікаву, змістовну, а найголовніше – корисну зустріч для студентів й викладачів кафедри германського, загального і порівняльного мовознавства.

Каріна Шевчук (студентка 451 групи)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *