Гостьова лекція професора Тіло Вебера

6 травня 2022 року на кафедрі германського, загального і порівняльного мовознавства відбулася гостьова лекція німецького професора Тіло Вебера (Технічний університет м. Ліберець) на тему «Вплив англійської мови (американський варіант) на німецьку» у рамках навчальної дисципліни «Теорія та історія основної іноземної мови». На лекцію завітали також викладачі, аспіранти і студенти інших курсів та відділень, адже тема є вельми актуальною і цікавою. Після цікавої живої лекції щодо розвитку німецької мови сьогодення з фокусом на різні форми запозичень з англійської мови усі присутні мали можливість задати  запитання, на які професор Вебер охоче дав розлогі і фахові відповіді. Дякуємо професору Тіло Веберу за гостьову лекцію і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Враження

Мовне питання як ніколи є актуальним. Вплив англіцизмів ми спостерігаємо не лише в українській розмовній мові, а й в англійській.

6 травня 2022 р. відбулася зустріч з професором Тіло Вебером. Міжкультурна комунікація є один з напрямів його роботи, інші сфери діяльності включають розмовну мову, передачу знань за допомогою мовних засобів, когнітивну граматику та лінгвістичну прагматику. Професор Тіло Вебер працював закордоном, зокрема в Кенії, Чехії, Польщі та США. Темою зустрічі було обговорення щодо використання німецької мови та зміни мови в сучасному світі.

На зустрічі студенти змогли ознайомитися з впливом англіцизмів на німецькомовне середовище. Нам були представлені приклади слів англійського походження та їх використання в німецькій мові. Студенти отримали пояснення щодо змін в лексичному та граматичному плані через вплив англіцизмів. Окрім цього було розглянуто і таке поняття як «інтернаціоналізм». Варто зауважити, що зустріч була насичена необхідною інформацією та лекція була підкріплена прикладами для наочності.

Не потрібно навіть збирати відгуки від студентів чи сподобалася їм ця зустріч, їх зацікавленість даним питанням чудово проявилася в кінці лекції рядом запитань. Кожен з нас отримав відповіді на запитання, кожен з нас отримав новий досвід та знання, які неодмінно зможе використати у майбутньому.

Щиро вдячні кафедрі германського, загального і порівняльного мовознавства та професору Тіло Веберу за цікаву зустріч! Для нас завжди велика честь відвідувати такі заходи, отримувати нову інформацію та нові знайомства.

Грузєва К.І. (студентка 421 групи)

13 Comments:

  1. Юлія Задорожна

    Лекція про роль англіцизмів у німецькій мові

    Вчора моя група відвідала лекцію професора Вебера про вплив англійської мови на німецьку. Нам дуже пощастило потрапити на неї саме в кінці другого семестру, адже зимою ми якраз закінчили курс зі всупу до філології, що допомогло нам “підігріти охоловші знання” та доповнити їх німецькомовними термінами. Також, я отримала доволі ексклюзивний досвід- почула справжню німецьку вимову англіцизмів, за що висловлюю окрему подяку! Після лекції студенти влаштували справжній ажіотаж питаннями лектору. Приємно, що лекція виявилася також студентоцентрованою, адже ці знання ну точно навідають одного з нас під час написання курсової роботи і він гордо зможе похвалити своє “другокурсне-я”, яке знайшло в собі сили відвідати лекцію п’ятою парою у п’ятницю. Загалом, я отримала виключно позитивний досвід. Дякую, за лекцію та з нетерпінням чекатиму нових анонсів!

  2. Юліанна Чікал

    Вчора я відвідала лекцію про влив англійської мови на німецьку. Я отримала багато нової і цікавої інформації. Також я дуже вдячна за таку можливість, яку надає наша кафедра. Адже це цінний досвід спілкування з німецьким професором. І це чудово, що студенти отримали відповіді на всі поставлені запитання. Тож дякую за лекцію!

  3. Ірина Осадець

    Вчора я відвідала пізнавальну лекцію на актуальну тему,про вплив англійської мови на німецьку. Дуже хочу подякувати організаторам цієї зустрічі за таку чудову можливість. Я почула цікаву інформацію та отримала відповідь на своє питання)
    Ще раз дякую за такий цінний досвід!!!

  4. Вікторія Верега

    Як філологу-перекладачу англійської мови, який також вивчає німецьку, було корисно дізнатися про вплив англіцизмів в останній. Вдячна, що пан Вебер зміг виділити нам пару, щоб поділитися знаннями. Окрема подяка нашим викладачам, які змогли втілити це в реальність!

    • Максим Щербак

      Я радий що відвідав таку цікаву лекцію. Мені все сподобалось , все було коротко чітко розказано. Також сподобалося що були прийняті до уваги питання студентів , це надзвичайно важливо .

  5. Лекція була дуже інформативна і цікава, але після 30 хвилин сталось шось дивне, und jetzt verstehe ich den Einfluss des Englischen auf das Deutsche, also hat mir dieser Vortrag wirklich Spaß gemacht, ich wünschte, es gäbe in Zukunft mehr solcher Veranstaltungen.

  6. Євгенія Попович

    Я дуже задоволена, що побувала на такій зустрічі. Лекція була мега корисною та інформативною, на доволі цікаву та актуальну для нас тему. Щиро дякую за організацію цієї зустрічі та з великим задоволенням надалі буду брати участь в таких ж пізнавальних конференцій та з такими ж чудовими спікерами.

  7. Вчора ми відвідали доволі  захоплюючу лекцію професора Тіло Вебера про вживання англіцизмів у німецькій мові. Лекція  виявилася досить ціковою. Я дізналася багато нової інформації, наприклад про переваги та недоліки впливу англійської мови на німецьку чи про те, як корінні німці ставляться до англійських еквівалентів  німецьких слів. Я думаю, що ця інформація знадобиться мені в майбутньому. Можу сказати, що це був цікавий досвід не тільки для мене, а й для всіх учасників. Ми завжди раді дізнаватися щось нове і вдячні за таку прекрасну можливість.

  8. Ірина Михайлюк

    Вчора, відвідавши цікаву та інформативну лекцію про вплив англіцизмів на німецьку, я дізналася багато цікавої інформації, яка є справді актуальною на сьогоднішній день, особливо для майбутніх філологів, таких як ми. Думаю, що ця інформація в майбутньому нам точно пригодиться, зокрема, також поділимось нею з майбутніми філологами. Також, окрема подяка організаторам цієї лекції. Ми завжди раді новим можливостям, щоб дізнаватись щось нове і збільшувати свій кругозір.

  9. Богданна Царик

    Дякую за лекцію, яка була інформативною для нас. Було дуже цікаво дізнатися про вплив англіцизму на німецьку мову! Я також вдячна за можливість поставити запитання, для студентів це дуже важливо.

  10. Юлія Буячок

    Велике дякую за можливість відвідати таку цікаву та інформативну лекцію. Цікаво було спостерігати, як саме німецький викладач подає матеріал. Для мене, студентки, яка вивчає німецьку, як другу мову,було корисно також потренувати себе у сприйманнні інформації німецькою на слух. Вдалося, також, виділити для себе декілька важливих моментів, які можуть бути корисними при перекладі з німецької на українську чи англійську мови.

  11. Ксенія Лисюк, 451 група

    Перш за все, хотілося б зазначити, що під час вивчення німецької мови, ми неодноразово зустрічалися з англіцизмами, що викликало певний подив, проте, завдяки лекції пана Вебера, нерозуміння використання даної лексики зникло. Тому, щиро дякую організаторам за таку цікаву зустріч з професором Вебором! І сподіваюсь, до нових зустрічей!

  12. Василь Шородок

    Було дуже цікаво слухати даного лектора, а також було доволі пізнавально просто чути німецьку мову від людини яка говорить нею вільно. Цікава тема, яка може сильно допомогти філологу у вивченні німецької мови

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *