Вікриття пам’ятника Зельмі Меербаум-Айзінґер

Тендітна і замріяна панянка з книжкою відсьогодні з’явилася на вулиці Шолом Алейхема, 29 в Чернівцях – це юна німецькомовна поетеса Зельма Меербаум-Айзінгер назавжди повернулася в своє місто, звідки її під час Другої світової війни вивезли до табору в Трансністрії, де дівчина через важку хворобу померла.

Дрібний дощ не завадив усім бажаючим зібратися на відкриття пам’ятника та ще раз почути вірші поетеси в перекладі професора Петра Васильовича Рихла, який сам їх і зачитував. Власне, професор Рихло та Хельґа фон Льовеніх були ініціаторами створення скульптури Зельми в рамках німецько-українського культурного проєкту «Буковинсько-Галицький літературний маршрут», завдяки якому за останні роки встановлено вже одинадцять пам’ятників, з них вже четвертий на Буковині. Реалізував проєкт Львівський скульптор Володимир Цісарик.

Присутні на відкритті гості вкотре засвідчили культурне та етнічне різноманіття краю, адже вони представляли Почесні Консульства Німеччини, Латвії та Австрії в Чернівцях, а також Консульство Румунії та єврейську  громаду міста. Такі заходи є надзвичайно важливими для студентів факультету іноземних мов ЧНУ, оскільки вони почули багато важливих фактів з життя Зельми, які на жаль є актуальними і сьогодні в умовах війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *