Стипендіальна програма Німецької Служби Академічних обмінів DAAD: відгуки стипендіатів 2023

6 стипендіатів програми DAAD Erasmus+, які перебувають на семестровому навчанні у Педагогічному університеті м. Людвіґсбург (Німеччина) поділилися своїми враженнями від навчання за кордоном.

Анастасія Семенюк (251 група): «Навчання у німецькому університеті дуже цікаве. Я рада мати можливість покращувати свій рівень іноземних мов,  практикуючи їх. А також – розвивати навички говоріння, вивчати дисципліни німецькою. Я обрала такі предмети, як філософія, література, англійська, фонетичні вправи для іноземних студентів та ін. Здивувало те, що з деяких предметів ми переважно опрацьовуємо матеріал самостійно та не відвідуємо очні лекції. Завдяки різним заходам, я дізналася багато нового про культуру Німеччини. Найбільше мені запамʼяталася екскурсія до Schloss Favorite».

Соломія Чорнокоза (221 група): «Навчання за кордоном – завжди класний досвід! От і мені випала така можливість… Ніколи не змогла б подумати, що буду навчатись в одному з кращих університетів Німеччини. Насправді, це крутий навчальний заклад, де можна, насамперед, знайти багато знайомств та друзів з усього світу. Можна проводити багато часу в цьому закладі, так як поблизу одна й з найкращих бібліотек, в якій можна підготуватись до занять, знайти відповідні книги чи статті для семінару. Цікаво те, що кожен самостійно складає свій навчальний план і відвідує заняття, які не тільки потрібні, а й викликають інтерес. Кожен курс по-своєму особливий. Завдання бувають як важкі, так і легкі. У німецькому університеті немає чітких дедлайнів стосовно виконання домашніх завдань, ти можеш виконувати завдання впродовж місяця чи до кінця курсу. Пари проходять в різних аудиторіях, а також вони тривають 90 хвилин. Після закінчення курсу потрібно скласти іспит, або ж презентацію і це буде кінцевий результат, тобто роботу впродовж семестру не оцінюють. Викладачі розуміючі та лояльні, і навіть дуже приємні. Після закінчення лекції чи семінару студенти дякують викладачеві за проведений урок, декілька разів постукуючи по парті. Це хороший досвід, оскільки тут можна подолати мовний барʼєр, страх нерозуміння мови, цим же покращуючи свої Hörverstehen, Sprache und Aussprache , а також неймовірна можливість побачити не тільки Німеччину, а й інші країни.

P.S Подорожі на вихідних – найкраща ідея з усіх ідей. Правда ж кажуть: «Übung macht den Meister“. Я приношу щиру подяку Німецькій службі академічних обмінів ДААД, своєму університеті, деканату факультету іноземних мов, кафедрі германського, загального і порівняльного мовознавства, що дали мені таку можливість і здійснили мрію мого життя».

Марта Пньова (251 група): «Я дуже щаслива, що нам випала можливість навчатися в Німеччині. Висловлюю щиру подяку Німецькій службі академічних обмінів ДААД. Особисто мені спершу було страшно, як це все буде. У нас було багато ознайомлюючих заходів, де нам розповіли про навчання, університет та місто. Саме на цих заходах я зрозуміла, що я добре сприймаю англійську та німецьку, і це зовсім не так складно, як здавалося. Навчання тут  і в Україні має багато відмінностей. Наприклад, розклад занять ми складали собі самі. Це досить зручно, оскільки ми можемо розподілити навантаження так, як комфортно нам. Пара триває трішки довше, ніж у нашому університеті – 90 хв, але перерви також довші- 30 хв. Майже усі студенти в Німеччині використовують на заняттях ноутбуки та планшети( на першу пару я прийшла з зошитом та ручкою, і відчувала себе білою вороною). Користуватися ноутбуком звичайно зручно, але я не бачу сенсу носити його на кожну пару. Я старалась обирати такі предмети, як і у нашому університеті: німецька, англійська, філософія та інші. Найбільше мені подобається предмет- Sprachpraxis.На парі ми багато розмовляємо та виконуємо різноманітні завдання. Це дуже цікаво та корисно для покращення нашої мови. Не менш важливо заводини нові знайомства. Ми вже знаємо студентів з різних країн, які дуже добрі та завжди готові допомогти».

Вікторія Курилішин (351 група): «Уже пройшов місяць як я навчаюсь в Німеччині. І звичайно,що за цей час  я  відкрила для себе багато нового. Оскільки це інша країна,то і навчання тут не таке як в Україні. І до цього потрібно звикати.  Найперша відмінність – розклад. Ми повинні самі його складати і це дійсно важко,тим паче ,коли це робиш вперше. Тому із цим і виникало найбільше проблем. На наших курсах ми дуже багато працюємо в парах і це допомогає ставати більш комунікабельним. Тут ми можемо відвідувати курси ,яких в Україні немає і це дуже цікаво спробувати щось нове.

Але ,що мене приємно здивувало – самі викладачі. Усі дуже привітні та ставляться з розумінням до нас. Ми завжди можемо до них звернутись по допомогу,попросити пояснити завдання ще раз чи просто повільніше говорити. Про відмінності, плюси та мінуси можна говорити довго,та я б хотіла подякувати нашому університету та програмі  DAAD за цю неймовірну можливість провести семестр навчання в Людвігзбурзі. Я дійсно дуже щаслива,що я тут.»

Світлана Пласкунова (521 група): «Я – Світлана Пласкунова, студентка 5 курсу 521 групи поїхала цьогоріч на зимовий семестр до Педагогічного університету у Людвісбург, Німеччина по програмі Erasmus+. Ось вже пройшов місяць мого навчання в німецькому університеті, тому хочу поділитись своїм досвідом, а саме розповісти про предмет, який зацікавив мене тут найбільше. Таким предметом виявився «Вступ до психологлії». Щиро раджу вам взяти участь у лекціях з цього предмету. Вони є неймовірно цікавими та поглиблюють знання у сфері психології.

Початок лекцій зацікавює студентів вже з перших хвилин. Наша викладачка – висококваліфікований фахівець, яка не лише володіє своєю справою, але й має яскравий підхід до передачі матеріалу. Її ентузіазім та зацікавленість в темі робить кожну лекцію захоплюючою. Дані лекції відкривають перед студентами широкий спектр тем, починаючи від класичних підходів до психології до останніх досліджень і тенденцій у галузі.

Що стосується структури лекційного процесу, то вона добре збалансована. Лекції супроводжуються подачою теоретичного матеріалу, практичними завданнями та дискусіями, що сприяє здобутку нових знань і розвитку критичного мислення. Крім того, велика увага приділяється практичним навичкам, які можна використовувати в майбутньому професійному житті. Лекції включають в себе сучасні дослідження та приклади з реального життя, що допомагає навчальному процесу стати більш захоплюючим та практично спрямованим.

Лекції проводяться в сучасних аудиторіях, обладнаних технологічними засобами, що дозволяє ефективно використовувати різноманітні навчальні методи та засоби задля кращого засвоєння матеріалу.

Не менш важливим елементом є міжнародна атмосфера, що панує в аудиторіях. Спілкування зі студентами з різних країн допомагає отримати нові погляди на психологію та збагачує професійний досвід.

Крім того, доступ до ресурсів та бібліотеки є вражаючим. Технічне оснащення кампусу та університету дозволяє студентам максимально використовувати свій потенціал у навчанні.

Отже,  я дуже вдячна Чернівецькому національному університеті за надану мені неймовірну можливість взяти участь в програмі Erasmus+. Це для мене є неперевершений досвід, який не тільки розширює мої академічні знання, але й поглиблює розуміння різноманітності культур та підвищує мою особисту і професійну зрілість.»

Надія Бойко (521 група): «Чи мріяли ви коли-небудь покинути рідний край і відкрити для себе новий світ навчання?

У цьому дописі я поділюся своїм досвідом навчання закордоном, де кожен день – це нова можливість вивчати щось нове. Почалося все з дитячої мрії про навчання в іншій країні, а вже сьогодні я хочу поділитися з вами своєю захопливою подорожжю в світ освіти, яка розпочалася 4 жовтня 2023 року.

Саме у цей день я і ще вісім дівчат з нашого університету приїхали у Людвігсбург: маленьке, затишне, але таке не знайоме нам містечко. Перших два тижні, до 16 жовтня, у нас не було пар, адже зимовий семестр починається тут саме з цього числа, тому працівники міжнародного відділу знайомили нас з культурою Німеччини, містом, університетом (гуртожитками, столовою та бібліотекою, яка простягається аж на 5 поверхів), допомогали створити університетські пошти, акаунти в мудлі та зареєструватися на курси.

Звичайно, ні для кого не секрет, що у Німеччині немає чіткого розкладу, а це означає, що ми його складали самі. Я зареєструвалась на 7 курсів і кожен з них по-особливому цікавий. Тут я вивчаю ази психології та мовознавства німецькою, методику та педагогіку викладання німецької, німецьку літературу, англійську та німецькі мови, але з самого початку я знала, що хочу відвідувати не тільки німецьку, де ми вчили б граматику і виконували вправи, але і якийсь предмет, де можна було б говорити, покращувати вимову та вільно висловлювати свої думки німецькою мовою, тому без вагань я зареєструвалась на курс “Sprachpraxis für ausländische Gaststudierende”, який проводить викладачка Гайдрун Шнайдер. Пара відбувається раз на тиждень, у середу (тому середа – мій улюблений день 😊 ). На цій парі ми вчимо фонетику, практикуємо вимову, розказуємо вірші (німецькою звісно ж) та готуємо різні презентації на довільні теми. Саме заняття проходить швидко і невимушено, адже ми постійно обговорюємо різні картини, історії, ситуації, дискутуємо та дізнаємось щось нове.

Якщо ви завжди мріяли про навчання за кордоном, не вагайтеся досліджувати цю можливість. Світ освіти розкриває перед нами безліч дверей, і вам варто визначитися, що саме ви шукаєте.

P.S. Декілька фактів про навчання у німецькому університеті, які могли б Вас здивувати:

1. Після пари всі студенти стукають по парті, так вони дякують викладачу за проведену пару.

2. Тут немає дзвінків для початку чи завершення уроку.

3. Деякі викладачі просять звертатися до них на ти.

4. У Німеччині зовсім інша система оцінювання, де 1 – це найкраща оцінка, а 6 – найгірша.

5. Оцінки студенти не отримують за кожне заняття, а лише раз чи два на семестр і за іспит».

3 Comments:

  1. Дякую,що поділилися досвідом,він такий цікавий! Ви розумнички!!! Успіхів вам!🤍

  2. Дуже цікаво було читати Ваші відгуки про навчання у Німеччині. Досить захоплююче та викликає багато емоцій! Молодці, ми Вами пишаємось!💕

  3. Мені було дуже цікаво прочитати відгуки про навчання в Німеччині. Ваш досвід там дуже цікавий і корисний. Удачі з подальшим навчанням💞

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *