Відкрита лекція доц. А.П. Агапій

15 вересня 2021 р. кандидат філологічних наук, доцент Агапій Анжела Петрівна провела відкрите лекційне заняття зі «Вступу до мовознавства» для студентів першого курсу спеціальності «Англійсько-український переклад та переклад з другої іноземної мови» (групи: 141, 142, 143, 144) на тему: Мова. Мовлення. Мислення.

Лекторка спочатку розкрила сутність понять «мова» і «мовлення», проаналізувала бінарні ознаки, за якими  їх  розмежовують, і висвітлила коротку історію дослідження даних понять у класичних працях з мовознавства.

Студенти ознайомилися з такими ключовими фаховими поняттями:  літературна  мова, соціальні та територіальні діалекти, просторіччя, мовна політика. Теоретичні узагальнення супроводжувалися цікавими прикладами. Лекторка стимулювала студентів до логічних міркувань та вираження власної думки.

На лекції особливу увагу було приділено  співставленню таких  явищ як «мова»  і  «мислення»,  вербальне і невербальне мислення, визначенню таких термінів  як «мислення» і «свідомість». Наводились висловлювання відомих філософів, лінгвістів, письменників щодо ролі мислення у житті людини. Студенти залучались до активного обговорення лекційних питань.

Творчу та робоча атмосфера, а також цікавий наочний матеріал дозволив утримувати увагу слухачів протягом усього лекційного заняття.

Присутні на занятті колеги відмітили високий навчально-методичний рівень проведеного заняття і побажали А.П.Агапій подальших успіхів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *