Відкрита лекція доц. Король А.А.

9 листопада 2023 року доцент кафедри Антоніна Король дала відкриту лекцію у 251 групі (ОП «Німецько-український переклад та переклад з другої іноземної мови») на тему: «Машинний переклад та системи автоматизованого перекладу (САТ-інструменти)». Для реалізації заняття було використано мультимедійну мережеву систему комп`ютерного класу, інтерактивну дошку-екран та проєктор.

На відкриту лекцію завітали декан факультету іноземних мов – проф. Ірина Осовська, доцент кафедри Людмила Томнюк та асистент кафедри Аліна Білокопита.
Викладач спочатку ознайомив всіх присутніх з планом лекції:

  1. Причини виникнення, архітектура та різновиди машинного перекладу.
  2. З історії машинного перекладу.
  3. Сфери застосування машинного перекладу.
  4. Системи автоматизованого перекладу (САТ-інструменти).

Також була чітко сформульована мета відкритої лекції:

  1. ознайомити здобувачів вищої освіти з історією виникнення машинного перекладу, сферами його застосування, з популярними САТ-системами на ринку перекладацьких послуг (SDL Trados, MemoQ, WordFast, OmegaT);
  2. продемонструвати технологію здійснення перекладу CAT-засобами на прикладі перекладу інструкції на онлайн-платформі автоматизованого перекладу MateCat;
  3. закріпити отримані знання на практиці шляхом самостійного виконання перекладацького замовлення студентами в системі MateCat.

Відзначити хочеться високий рівень фахових знань та глибоку загальну ерудованість викладача, активність і зацікавленість студентів, чітку структуру і послідовність викладу нового матеріалу, а також всі інтерактивні завдання на комп’ютерах та у системі Moodle, які були спрямовані на засвоєння, закріплення, повторення пройденого та нового матеріалу, а також на розвиток концентрації, уважності та медіакомпетентності, що є важливими Soft Skills у майбутніх перекладачів.

Щиро дякуємо Антоніні Анатоліївні за взірцеву лекцію на актуальну і затребувану на ринку перекладацьких послуг тему! Бажаємо успіхів у викладацькій справі!

3 Comments:

  1. Лекція була супер цікавою та актуальною для професії перекладача! Дякуємо!!!🕊️

  2. Цікаво, актуально і як завжди на високому професійному рівні! Дякую за чудову лекцію!

  3. Дякую Антоніні Анатоліївні за цікаву та пізнавальну лекцію! Було дуже цікаво слухати та , надіюсь, що ці знання, які ми здобули, в подальшому для нас будуть корисними та ми зможемо оперувати новими програмами. Ще раз гарно дякую!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *