Відгуки про тижневу осінню школу «Literatur erleben. Deutsch-Ukrainische Begegnungen» (FU Berlin)

К.філол.н., асист. Ольга Кравчук, Наталія Яремчук (521 група): З 9 по 13 листопада 2023 року у Вільному університеті Берліна відбулася осіння школа «Literatur erleben. Deutsch-Ukrainische Begegnungen» (Пізнаємо літературу. Німецько-українські зустрічі). Учасниками проекту стали студенти п’яти університетів: Вільного університету Берліна (FU Berlin), Університету м. Дуізбург-Ессен (Universität Duisburg-Essen), ЧНУ, ЛНУ ім. Франка та ДоННу ім. Василя Стуса.  В перший день, під час воркшопу «Die Berliner Mauer in Literatur», який провела проф. Альмут Гілле учасники школи мали можливість познайомитись і попрацювати з текстами німецькомовних авторів про Німеччину в період існування Берлінської стіни. У цей пам’ятний день студенти мали також змогу відвідати меморіальний комплекс «Берлінська стіна». Наступного дня вдалося познайомитися ближче з самим університетом, відвідати Філологічну бібліотеку та відчути себе справжніми німецькими студентами на лекції проф. М. Ендреса, присвяченій поетиці та прозі класичного модернізму. Протягом воркшопу «Deutsche und ukrainische Märchen. Sprachliches und kulturelles Lernen» під керівництвом Олени Білецької студентки працювали з німецькими та українськими казками та їхніми перекладами, порівнюючи їх та аналізуючи загальні та національно-культурні особливості. Проф. Алла Паславська у своїй лекції «Eine Anthologie ukrainischer Autorinnen» познайомила учасників з українськими письменницями та їхньою роллю в українській літературі та культурі. Під час воркшопу «Gedichte von Rose Ausländer und Paul Celan», який провела проф. Гайке Ролль, студенти працювали із поезіями авторів та навіть спробували свої власні сили у написанні віршів. Продовженням теми стала доповідь асист. Ольги Кравчук «Die Rezepzion deutschsprachiger jüdischer Autoren aus Czernowitz im heutigen Tscherniwzi». Під час воркшопу «Deutschsprachige Dramatik in der Ukraine. Ukrainische Dramatik in Deutschland. Übersetzungen, Inszenierungen», який провів доц. Микола Ліпісівіцький, учасники познайомилися із творчістю німецького драматурга та поета Бертольда Брехта,  із сучасними українськими авторами драми, а також аналізували переклад драматичних творів цих авторів українською та німецькою мовами. Наостанок студенти мали змогу відвідати будинок Бертольта Брехта та Гелени Вайгель, який вразив всіх своєю самобутньою атмосферою.

Осіння школа фінансувалася із коштів міжнародного відділу Вільного університету та програми ERASMUS+.

Крісніна Заика (451 група): Herbst Schule «Literatur erleben. Deutsch-Ukrainische Begegnungen»

З 8 листопада по 13 листопада  2023 року я брала участь у проєкті  Herbst Schule «Literatur erleben. Deutsch-Ukrainische Begegnungen». У рамках проєкту зустрілися представниці нашої кафедри, Вільного університету Берліна, ЛНУ ім. І.Франка та ДНУ ім. Василя Стуса.

Перший день, річниця падіння Берлінської стіни, був присвячений вивченню історії міста та цієї важливої пам’ятки. Студенток привітали професорки Альмут Гіллє та Анне Фляйґ з Вільного університету Берліна, президентка Асоціації українських германістів Алла Паславська та віцепрезидентка Вільного університету Берліна Ферена Блехінґер-Талькотт.

Микола Ліпісівіцький, літературознавець та перекладач розповів про тонкощі перекладу драматичних творів. Ми дізналися більше про українську драму в німецькомовному просторі. Ми прослухали лекцію про німецького драматурга й поета Бертольда Брехта та  відвідали будинок митця, де він провів останні роки життя. Далі студентки взяли участь у воркшопі «Die Rezepzion deutschsprachiger jüdischer Autoren aus Czernowitz im heutigen Tscherniwzi» разом із Ольгою Кравчук. Ми  відвідали виставку «Der Angriff der Gegenwart auf die übrige Zeit. Künstlerische Zeugnisse von Krieg und Repression» у мистецькій галереї. Участь в осінній школі «Literatur erleben. Deutsch-Ukrainische Begegnungen» була надзвичайно захоплюючою та це чудова  можливість розширити свої знання німецької літератури.

Юліана Чікал (451 група): Мені випала чудова нагода, взяти участь в осінній школі «Literatur erleben. Deutsch-Ukrainische Begegnungen», у Вільному університеті Берліну. Вона тривала з 9.11-13.11. У рамках проєкту зустрілися представниці пʼяти університетів, а саме Вільного університету Берліна, ЧНУ ім. Юрія Федьковича ЛНУ ім. Івана Франка, університет Дуйсбург- Ессен та ДНУ ім. Василя Стуса. Протягом навчання ми взяли участь у ряді захоплюючих воркшопів, один із яких включав читання казок німецькою мовою та їх перекладу українською. Ми детально порівнювали та аналізували їх спільні та відмінні риси. Ще однією цікавою подією була лекція про поезію відомих німецьких поетів, таких як Пауль Целан і Роза Ауслендер. Ця тема продовжилася у воркшопі, під час якого досліджувалася рецепція творчості німецьких єврейських авторів, зокрема з Чернівців, спільно з Ольгою Кравчук, викладачкою германської, загальної та порівняльної мовознавства в ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Кожна лекція і воркшоп включали в себе не лише теоретичну, а й практичну частини, що передбачали роботу в групах. Це створювало чудову можливість обмінюватись думками та досвідом зі студентами інших університетів.

Культурна програма розширила наше розуміння німецької культури через відвідування Рейхстагу, мистецької галереї та театру. Це дозволило учасникам глибше відчути атмосферу подорожі.

У заключний день школи, ми провели підсумковий аналіз та практично використали набуті знання, створюючи власні вірші та перекладали їх. Цей підхід надав унікальну можливість застосувати теоретичні знання у творчому процесі.

Загалом, школа надала мені нових  поглядів на німецьку мову та культуру.

Марія Голбан (621 група):

У період з 08.11.2023 по 14.11.2023 я мала змогу приймати участь в осінній школі в місті Берлін, Німеччина. Цей тиждень був присвяченим німецько-українським зустрічам.

Організація була на високому рівні, адже ми не тільки мали змогу послухати лекції та взяти участь у дискусіях, а також походити між стелажами в філологічній бібліотеці Вільного університету в Берліні і здивуватися її красою, поринутись в історію Берліна та відвідати помешкання, де проживав останні роки свого життя німецький поет та драматург Бертольд Брехт зі своєю дружиною, німецькою акторкою та директоркою театру – Геленою Вайґель.

Завдяки цій школі, я мала змогу поринутись в німецькомовне середовище та попрактикувати свою німецьку мову. Програма була досить насиченою. Ми від ранку до вечора проводили наші дні за розмовами як з нашими колегами з Львівського національного університету імені Івана Франка та Донецького національного університету імені Василя Стуса, так і з іноземними студентами з Берлінського університету та університету в Ессені. Ми обговорювали різні теми, які стосувались літературознавства, а також обмінювалися думками під час групової роботи в інтернаціональних групах, що давало змогу почути цікаві думки.

Окрім цього, у нас постала можливість більше поринути в історію столиці Німеччини, відвідати меморіальний комплекс «Берлінська стіна», послухати історію про створення цієї знаменитої стіни та на власні очі побачити її залишки, відчути все те, що відчували люди в той час, слухаючи аудіозаписи та дивлячись відеоролики в документаційному центрі, який присвячений саме темі берлінської стіни. Від цього всього зʼявлялись мурашки на шкірі.

Ще однією подією, яка запамʼяталась мені під час перебування в Берліні, є відвідування Бундестагу. Піднявшись на гору будівлі, я затамувала подих, адже мені відкрився вид на прекрасне, вечірнє місто. А коли ми зайшли до купола, то не змогли відірвати погляду від краси, що зʼявилась у нас перед очима. Це викликало у нас великий спектр емоцій, починаючи від страху висоти до  захоплення краєвидом. А в кінці нашої невеличкої екскурсії у нас зʼявився шанс поспостерігати за засіданням депутатів.

Під час обговорень ми не помітили, як швидко промайнули ці дні. Ця поїздка подарувала мені позитивні емоції, нові знайомства та цікавий і незабутній досвід.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *