Лілія Діордійчук про семестрове навчання у Людвігсбурзі

З 1 квітня по 31 вересня 2022 року я навчаюся по обміну в Педагогічному університеті міста Людвіґсбург у рамках угоди про співпрацю за програмою “Партнерство між інститутами германістики”. Літній семестр триває 6 місяців. За цей період я отримала колосальний досвід: попрактикувала свою німецьку і англійську, навики як усного перекладача, так і письмового, а також викладала рідну мову у стінах німецького університету.

         У нас був вільний вибір дисциплін, я обрала ті, які пов’язані беспосередньо з вивченням мов: Language Skills III: Writing Skills (English), Leichter und klangvoller sprechen (Deutsch), Spanisch I, Frei sprechen – mehr Sicherheit und Präsenz (Deutsch), Sprachpraxis für ausländische Gaststudierende (Deutsch), DaF für Gaststudierende Kursniveau III, Language Skills IVa/IVb: Film Discussion (English), Language Skills I (English).

         Які ж основні особливості навчання у Педагогічному університеті міста Людвіґсбург?

1. Літній семестр триває з 1 квітня по 31 вересня, зимовий семестр з 1 жовтня по 31 березня.

2. Немає дзвінків для початку і закінчення пар, як в Україні.

3. Після закінчення пари студенти дякують викладачеві за проведену пару, декілька разів постукуючи по парті.

4. Немає чітких термінів виконання домашніх завдань, можна виконувати завдання впродовж місяця чи до закінчення курсу.

5. Деякі викладачі просять звертатися до них на «ти», що сприяє кращій співпраці.

6. Студент самий обирає предмети, які хоче вивчати; немає безпосередньо сталого розкладу для групи та кількості студентів у групі як в Україні.

7. Під час іспиту студент може користуватися підручними матеріалами, словниками, якщо потрібно знайти довідкову інформацію.

8. Зовсім інша система оцінювання, у нас 5 – це відмінно, а у Німеччині – ця оцінка означає, що студент не склав іспит. І навпаки 1 – це відмінно, 2 – добре, 3 – задовільно.

9. Оцінки студент отримує не так часто, з одного предмету може бути тільки одна презентація і в кінці, підсумкова робота. Немає контрольних чи самостійних впродовж семестру.

10. Багато часу приділяється колективним обговоренням під час пари, тобто роботі у групах.

11. Потрібно бути готовим дати “feedback” на презентацію, твір чи твердження, яке зробив твій колега-студент.

         Семестр навчання за кордоном надає безліч можливостей: постійну практику іноземних мов, друзів з будь-якого куточку планети, знайомство з культурами та менталітетом інших народів. Вкотре переконуюсь, що я не помилилась у своєму виборі – вивчати німецьку мову на кафедрі Германського, загального і порівняльного мовознавства.

One Comment:

  1. Мене дуже радує те, що у наших студентів є така можливість вдосконалити німецьку мову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *